10 marca 2013

Tort sezamowo-karmelowy




Dzisiaj mam poprawiny moich urodzin więc, przygotowałam torta. Prosty, bardzo szybki. Oryginalna wersja jest odrobinę inna, ale ta też jest okej. Najważniejsze jest ciasto, reszta to kwestia kombinacji wg mnie :)







Ciasto sezamowe:

Jajka (6szt)  ubijam w całości z brązowym cukrem (200g), aż do uzyskania bardzo puszystej, bladej masy. Może to potrwać nawet do ok 10 minut.
Potem stopniowo dodaje miks: 
Bułki tartej-110g
proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki
sezamu - 300 g, który musi być wcześniej podprażony w piekarniku przez 15 min w 180 stopniach 
olejku migdałowego

Ciasto piekę przez 40 min w 180 stopniach. Po ostudzeniu przekrawam na pół. 






Krem: 
  • Karmelowy 1.
Serek mascarpone (300 g) mieszam z karmelem z puszki i kolorowym sezamem. 
Kolorowy sezam: zmieszałam zwykły z barwnikiem w płynie. 




To wszystko. 

  • Karmelowy 2 
Karmel mieszam z śmiataną kremówką ubitą, następnie dodaje do tego rozpuszczoną żelatynę. 


Moje warstwy w Torcie (od dołu):

ciasto - 1 warstwa
karmel zwykły (pół puszki)
ciasto - 2 warstwa
polewam kremem 
ozdoba - orzechy laskowe w połówkach.


Sezam przygotowany do podprażenia. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz