Dzisiaj mam poprawiny moich urodzin więc, przygotowałam torta. Prosty, bardzo szybki. Oryginalna wersja jest odrobinę inna, ale ta też jest okej. Najważniejsze jest ciasto, reszta to kwestia kombinacji wg mnie :)
Ciasto sezamowe:
Jajka (6szt) ubijam w całości z brązowym cukrem (200g), aż do uzyskania bardzo puszystej, bladej masy. Może to potrwać nawet do ok 10 minut.
Potem stopniowo dodaje miks:
Bułki tartej-110g
proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki
sezamu - 300 g, który musi być wcześniej podprażony w piekarniku przez 15 min w 180 stopniach
olejku migdałowego
Ciasto piekę przez 40 min w 180 stopniach. Po ostudzeniu przekrawam na pół.
Krem:
- Karmelowy 1.
Serek mascarpone (300 g) mieszam z karmelem z puszki i kolorowym sezamem.
Kolorowy sezam: zmieszałam zwykły z barwnikiem w płynie.
To wszystko.
- Karmelowy 2
Karmel mieszam z śmiataną kremówką ubitą, następnie dodaje do tego rozpuszczoną żelatynę.
Moje warstwy w Torcie (od dołu):
ciasto - 1 warstwa
karmel zwykły (pół puszki)
ciasto - 2 warstwa
polewam kremem
ozdoba - orzechy laskowe w połówkach.
Sezam przygotowany do podprażenia. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz