BABECZKI CZEKOLADOWO
MALINOWE
Składniki-ciasto kruche:
- mąka krupczatka
- masło – 3/4 kostki
- cukier puder
- 2 żółtka
- proszek do pieczenia – 1łyżeczka
Na blat wsypuje (lub do
dużej miski) mąkę, ja robię na oko ale jest to około 2-2,5
szklanki.
Dodaje masło i siekam je
nożem w mące. Następnie wbijam żółtka, wsypuje cukier puder (ok
1/3szkl), który uzupełniam gdybym chciała bardziej słodkie
ciasto.
Na koniec wsypuje proszek
do pieczenia. Zagniatam w miarę szybko. Jak nie chce się połączyć,
to czasem dodaje łyżkę gęstej śmietany.
Ciasto chłodzę ok 30 min
potem rozwałkowuje lub wykładam nim foremki do babeczek.
Piekę ok 17 minut w 180
stopniach. Trzeba pamiętać że ono twardnieje po wystygnięciu więc
nie przypalcie go.
Składniki-krem
czekoladowy:
- czekolada 3x (2 mleczne, 1 gorzka)
- śmietanka 450 ml
- żelatyna
Podgrzewam mocno śmietanę
ale nie zagotowuję.
Zalewam nią czekoladę
połamaną na kosteczki, mieszam do rozpuszczenia.
Potem wkładam do lodówki
do porządnego schłodzenia.
Następnie ubijam (uwaga z
czekoladą idzie to bardzo szybko) dodaje rozpuszczoną żelatynę.
Krem gotowy. Nie rozpuszcza się nawet w ciepłym miejscu.
Końcowe składanie:
do babeczek wkładam na
dno po czubatej łyżeczce dżemu malinowego, krem czekoladowy (przy
użyciu szprycy), na wierzch układałam malinkę lub wiśnie.
PS. bardzo żałuje że
nie zrobiłam zdjęcia środka babeczki ale nim sięgnęłam po
aparat, zniknęły ze stołu :)
Wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuń...bajecznie wyglądają ;D
OdpowiedzUsuń