24 lutego 2013

Babeczki czekoladowo-malinowe


BABECZKI CZEKOLADOWO MALINOWE


Składniki-ciasto kruche:

  • mąka krupczatka
  • masło – 3/4 kostki
  • cukier puder
  • 2 żółtka
  • proszek do pieczenia – 1łyżeczka


Na blat wsypuje (lub do dużej miski) mąkę, ja robię na oko ale jest to około 2-2,5 szklanki.
Dodaje masło i siekam je nożem w mące. Następnie wbijam żółtka, wsypuje cukier puder (ok 1/3szkl), który uzupełniam gdybym chciała bardziej słodkie ciasto.
Na koniec wsypuje proszek do pieczenia. Zagniatam w miarę szybko. Jak nie chce się połączyć, to czasem dodaje łyżkę gęstej śmietany.
Ciasto chłodzę ok 30 min potem rozwałkowuje lub wykładam nim foremki do babeczek.
Piekę ok 17 minut w 180 stopniach. Trzeba pamiętać że ono twardnieje po wystygnięciu więc nie przypalcie go.




Składniki-krem czekoladowy:
  • czekolada 3x (2 mleczne, 1 gorzka)
  • śmietanka 450 ml
  • żelatyna

Podgrzewam mocno śmietanę ale nie zagotowuję.
Zalewam nią czekoladę połamaną na kosteczki, mieszam do rozpuszczenia.
Potem wkładam do lodówki do porządnego schłodzenia.
Następnie ubijam (uwaga z czekoladą idzie to bardzo szybko) dodaje rozpuszczoną żelatynę. Krem gotowy. Nie rozpuszcza się nawet w ciepłym miejscu.

Końcowe składanie:
do babeczek wkładam na dno po czubatej łyżeczce dżemu malinowego, krem czekoladowy (przy użyciu szprycy), na wierzch układałam malinkę lub wiśnie.

PS. bardzo żałuje że nie zrobiłam zdjęcia środka babeczki ale nim sięgnęłam po aparat, zniknęły ze stołu :)


2 komentarze: