Składniki:
- 300 g sera
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 kostki drożdży
- ok 2 szkl mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 zakrętki wódki
Zagniatamy ciasto z podanych składników przy czym drożdże dodajemy dopiero po rozpuszczeniu z cukrem (czyli ucieramy drożdże łyżeczką z cukrem w małej miseczce, aż nie staną się leiste). Zostawiamy je do wyrośnięcia na ok 30 minut w ciepłym miejcu (czyli pamietajcie ze ciepłe powietrze unosi się do góry, albo w ciepłej wodzie, lub przy grzejniku).
Na stolnicy, lub blacie - posypanym mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 0,7 cm. Wykrawać większe koła ( u mnie pucharkiem), a środek małym kieliszkiem.
Podważamy i wrzucamy na ciepły tłuszcz.
Moje triki :
- cały czas staramy się utrzymać jednakową temperaturę tłuszczu więc smażymy na małym ogniu.
- smażymy oponki na patelni i wcale nie musi być tłuszczu dużo
- do tłuszczu, żeby nie wchłaniał się w ciasto dodajemy obranego ziemniaka.
- do ciasta żeby nie wchłaniał się tłuszcz dodaliśmy alkoholu (u mnie wódka, ale polecam spirytus tylko w mniejszej porcji).
- Żeby oponki nie przeszły zapachem ani smakiem tłuszczu smażymy je najlepiej na smalcu ( ja używałam gęsiego który jest bardzo delikatny i ledwo wyczuwalny).
- pączki usmażone odkładamy na papierowy ręczniczek do odchłonięcia tłuszczu.
Ozdoba- lukier z białka i kolorowa posypka.
- białko
- cukier puder
- barwnik
- kolorowa gotowa posypka, lub jak u mnie sezam i kokos z barwnikiem.
Białko ucieramy intensywnie z cukrem pudrem tak żeby polewa była bardzo gęste ( dodajemy do cukru pudru po trochę białka nie na odwrót). Dodajemy barwnik.
usmażone oponki dekorujemy lukrem i posypką.
uwielbiam je i potrafię zjeść naprawdę nieprzyzwoitą ilość :)
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądają tak kolorowo udekorowane
Wesołych! :)