Po pierwsze - składniki:
- paczka kiełków fasoli mung
- 1 papryka zielona (lub inna którą lubicie)
- 1 średnia cebula
- 1 pierś z kurczaka
- pieczarki (jak dużo chcecie)
- plus przyprawy (1 łyżeczka): carry, bazylia suszona, chili (tego może być mniej jak ktoś nie lubi ostrych potraw).
- sos sojowy - 2 łyżki
- pół kubeczka małego jogurtu naturalnego lub śmietany.
- makaron
- masło (ok50g) i olej
Opłukane kiełki i pokrojone pieczarki wkładamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną masła i łyżką oleju. Podsmażamy. Na drugiej patelni na mocno rozgrzany olej z solą wrzucamy papryczki tak żeby je szybko zrumienić, nie zmiękczyć. Przekładamy do pieczarek. Dorzucamy pokrojone w kostkę mięso i cebulę. Zalewamy wodą, dosypujemy przyprawy, sos sojowy. Pamiętamy, że do potraw a'la gulaszowych sól i pieprz ew. dodajemy na końcu. Na koniec zagęszczamy śmietaną lub zaklępką.
Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy (dzięki której po odcedzeniu makaron się aż tak nie skleja i nie trzeba go przepłukiwać wodą) do uzyskania stanu al dente.
Ciekawostka : niedawno poznałam świetny sposób na wykrawanie środka z papryki, wcześniej klasycznie przekrawałam ją przez pół. Teraz wykrawam dokoła "nóżki" okrąg, ciągnę i wychodzi cały niepotrzebny środek. Do tego wystukuje ewentualne pestki ze środka i koniec kłopotu. :)
To wszystko, jak widzicie jest to bardzo proste i szybkie danie, a przekonacie się sami jak bardzo smaczne, jeśli tylko spróbujecie je sami przygotować.
Nie wiem czy u was jest tak samo, ale interesuje się też fotografią. Dzisiaj moją modelką został mój piesek - wabi się Kora :) Jest śliczna i to na niej wypróbowywałam nowo odkryte funkcje w moim aparacie który mam co prawda od kilku lat (nie wiem co ja robiłam, zamiast przeczytania dokładnie instrukcji gdy go dostałam :P), ale co chwile mnie czymś nowym zaskakuje. I za to go kocham <3 Polecam więc markę sony :) Pozdrowienia dla mistrzów którzy go wykonali.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz