15 stycznia 2015

W roli głównej: Avocado.






Na dzisiaj bardzo szybkie, ale pyszne śniadanie. Do tego zdrowe. Zimą, po świętach na prawdę warto zadbać o swoje zdrowie i dodatkową porcję witamin. 
Avocado to bogactwo samo w sobie, niestety wielu ludzi nie wie co z nim zrobić. A jeżeli zrobią już z niego pastę, to widzą ją tylko jako dodatek do chleba. Mam dla was kilka ciekawych pomysłów.


Krem z avocado: 

Przygotowujemy najbardziej podstawową wersję a następnie możemy dodawać do niej różne dodatki wypisane poniżej. 

Składniki: 
-Avocado
-szczypta soli
-zmielony pieprz
-czosnek - 4 ząbki

Avocado rozgniatamy (ja na szybko robię to widelcem, ale równie dobrze wszystkie składniki można zmielić w melakserze) razem z solą, dodaję pieprz i posiekany czosnek.  

Dodatki: 
- posiekana w malutkie kawałeczki rzodkiewka (mój ulubiony chrupiący dodatek)
- posiekana natka pietruszki lub kolendra
-tuńczyk zmiksować z pastą
-jajko pokrojone w kostkę


Pomysł na paste z avocado --> 
-jako pasta na połówki jajek
- jako dodatek do ryby (na parze, a nawet smażonej)
- można wymieszać z ryżem i łososiem, podając jako sałatkę 


Dzisiejsze podanie: Na "lekkich" placuszkach, z szynką lub białym serkiem i łososiem.






Placuszki: (porcja dla jednej osoby)
- serek wiejski 2 łyżki
- łyżka mąki pełnoziarnistej
- jajko 1 szt.
-szczypta soli i pieprzu
-łyżka płatków owsianych błyskawicznych

Dodatki: 
-plaster szynki
-serek kremowy (coś jak philadelphia)
- wędzony kawałek łososia.

Patelnie mocno rozgrzewam smarując ją wcześniej bardzo cienką warstwą oleju. Wylewam jeden placuszek i smażę. Oderwie się od patelni dopiero gdy dość porządnie się podrumieni. 
Po zdjęciu z patelni, na jeden placek kładę szynkę (jaką najbardziej lubicie), a na drugi serek, potem smaruję warstwą pasty z avocado i kładę kawałki łososia. Na koniec dodatkowo przyprawiam pieprzem. 























1 komentarz: