Tarta jest bardzo pyszna, dobrze doprawiona rozpływa się w ustach :)
Ciągnący się ser w puszystej piance jajecznej, z pysznymi warzywami, oraz słona szynka to jak dla mnie strzał w dziesiątkę :)
Porcja - 4 os.
Blacha - kwadratowa
1.CIASTO KRUCHE:
- 350 g mąki
- 150 g masła
- łyżeczka soli (najlepiej morskiej albo himalajskiej)
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej śmietany
Masło siekam z mąką, solą, następnie dodaje reszte składników i zagniatam. Wylepiam formę do tarty i wstawiam na 20 min do lodówki. W tym czasie nastawiam piekarnik na 190 stopni.
Nakłuwam ciasto i wstawiam do piekarnika na 15-20 min. Wykładam i nakładam nadzienie. Wstawiam do piekarnika na 30 min aż do ścięcia się jajek ( powinny się aż wybrzuszyć).
2.MASA JAJECZNA:
- 4 jajka
- 0,5 kubka gęstej śmietany (ok 160g)
- dwie łyżki serka kremowego (najlepiej mascarpone)
- sól
- pieprz ziołowy
- czosnek świeży, rozgnieciony
- łyżeczka musztardy (najlepiej delikatesowej)
- łyżka sosu sojowego
- zioła prowansalskie (wg gustu)
Wymieszać wszystkie składniki rózgą, lekko je ubijając. Zalać masą na koniec: warzywa na cieście.
3.WARZYWA:
- 1/3 brokuła ugotowanego i pokrojonego na kawałki (warzywa zielone aż do zagotowania wody, pod przykrywką, a potem bez ponieważ tracą swój wyrazisty kolor)
- Szynka pokrojona w kosteczkę 6 plastrów
- 4 plastry sera żółtego pokrojone w kostkę
- 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
Wszystkie warzywa wykładamy na podpieczony spód, zalewamy masą jajeczna, a następnie postępujemy tak jak w pkt. 1 jest opisane.
Wygląda obłędnie !! Aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń