17 kwietnia 2014

Tarta prowansalska. Syta i pyszna.

Tarta to jedno z najprostszych i najszybszych dań jakie jest możliwe. Tutaj w wersji z ciastem kruchym, ale można zastąpić je kupnym lub ciastem francuskim (chociaż wtedy lepiej pokroić brokuła na mniejsze kawałki). Ta tarta przypomina trochę Quiche hiszpańską ;)

Tarta jest bardzo pyszna, dobrze doprawiona rozpływa się w ustach :)
Ciągnący się ser w puszystej piance jajecznej, z pysznymi warzywami, oraz słona szynka to jak dla mnie strzał w dziesiątkę :)






Porcja - 4 os.
Blacha - kwadratowa 



1.CIASTO KRUCHE:

  • 350 g mąki
  • 150 g masła
  • łyżeczka soli (najlepiej morskiej albo himalajskiej) 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
Masło siekam z mąką, solą, następnie dodaje reszte składników i zagniatam. Wylepiam formę do tarty i wstawiam na 20 min do lodówki. W tym czasie nastawiam piekarnik na 190 stopni. 
Nakłuwam ciasto i wstawiam do piekarnika na 15-20 min. Wykładam i nakładam nadzienie. Wstawiam do piekarnika na 30 min aż do ścięcia się jajek ( powinny się aż wybrzuszyć). 












2.MASA JAJECZNA: 
  • 4 jajka
  • 0,5 kubka gęstej śmietany (ok 160g)
  • dwie łyżki serka kremowego (najlepiej mascarpone) 
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • czosnek świeży, rozgnieciony
  • łyżeczka musztardy (najlepiej delikatesowej)
  • łyżka sosu sojowego
  • zioła prowansalskie (wg gustu) 
Wymieszać wszystkie składniki rózgą, lekko je ubijając.  Zalać masą na koniec: warzywa na cieście. 









3.WARZYWA:
  • 1/3 brokuła ugotowanego i pokrojonego na kawałki (warzywa zielone aż do zagotowania wody, pod przykrywką, a potem bez ponieważ tracą swój wyrazisty kolor)
  • Szynka pokrojona w kosteczkę 6 plastrów
  • 4 plastry sera żółtego pokrojone w kostkę
  • 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
Wszystkie warzywa wykładamy na podpieczony spód, zalewamy masą jajeczna, a następnie postępujemy tak jak w pkt. 1 jest opisane.

Smacznego! :)









1 komentarz:

  1. Anonimowy4/17/2014

    Wygląda obłędnie !! Aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń