Mam dla was specjalne wielkanocne babeczki. Nadają ciekawego uroku stołu świątecznemu :) Wszyscy juz pewnie z was są pełni, ale może w przyszłym roku będzie to dla was okazja do niezłej zabawy z pieczeniem przed świętami :D
Ilość: 32 babeczki
Składniki - babeczki (porcja na albo czarne albo jasne - czyli 16 sztuk):
- 225 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 75g kakao (przy jasnych mąki kukurydzianej wymieszanej z łyżką ziemniaczanej)
- 4 jajka
- 100 g masła - miękkiego
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szkl kropelek czekoladowych/ lub do jasnych babeczek posiekanej na drobne kawałki czekolady gorzkiej
- 1/3 szkl. mleka
Piekarnika nastaw na 180 stopni. Mąkę wymieszaj z sypkimi składnikami następnie miksując dodawaj resztę składników. Aż do uzyskania średnio jednolitego ciasta, powinno być gęste. Papilotki wyłóż ciastem do 3/4 wysokości.
Piecz 25 min. Ostudź na kratce. Gotowe ! :)
Składniki - krem :
- 150 g serka gęstego kanapkowego
- 1/2 kostki masła
- 3/4 szkl cukru pudru
- 3 łyżki kakao (przy jasnym kremie dałam mniej serka, więcej cukru, przy czym dodałam zielonego barwnika)
Masło utrzeć z cukrem a następnie dodać resztę, cały czas ucierając.
- UWAGA! wszystkie składniki powinny mieć IDENTYCNĄ temperaturę ponieważ masło inaczej się zważy i krem będzie prawie nie do odratowania. (Gdyby tak się jednak stało, podgrzać nad ciepłą wodą krem i do ochłodzenia cały czas ucierać).
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz