21 kwietnia 2014

Babeczki Gniazdka, idealne na wielkanocny stół.

Mam dla was specjalne wielkanocne babeczki. Nadają ciekawego uroku stołu świątecznemu :) Wszyscy juz pewnie z was są pełni, ale może w przyszłym roku będzie to dla was okazja do niezłej zabawy z pieczeniem przed świętami :D





Ilość: 32 babeczki
Składniki - babeczki (porcja na albo czarne albo jasne - czyli 16 sztuk): 
  • 225 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru 
  • 75g kakao (przy jasnych mąki kukurydzianej wymieszanej z łyżką ziemniaczanej) 
  • 4 jajka 
  • 100 g masła - miękkiego
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl kropelek czekoladowych/ lub do jasnych babeczek posiekanej na drobne kawałki czekolady gorzkiej
  •  1/3 szkl. mleka
Piekarnika nastaw na 180 stopni. Mąkę wymieszaj z sypkimi składnikami następnie miksując dodawaj resztę składników. Aż do uzyskania średnio jednolitego ciasta,  powinno być gęste. Papilotki wyłóż ciastem do 3/4 wysokości. 

 Piecz 25 min. Ostudź na kratce. Gotowe ! :) 







Składniki - krem : 
  • 150 g serka gęstego kanapkowego
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szkl cukru pudru 
  • 3 łyżki kakao (przy jasnym kremie dałam mniej serka, więcej cukru, przy czym dodałam zielonego barwnika) 
Masło utrzeć z cukrem a następnie dodać resztę, cały czas ucierając. 
  • UWAGA! wszystkie składniki powinny mieć IDENTYCNĄ temperaturę ponieważ masło inaczej się zważy i krem będzie prawie nie do odratowania. (Gdyby tak się jednak stało, podgrzać nad ciepłą wodą krem i do ochłodzenia cały czas ucierać).


Smacznego ! 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz