9 grudnia 2012

Kremówka a'la Sowa

Moje kremówki to takie kremówki które bardzo chciałam zrobić przez długi czas.. i własnie takie, żeby były do wyrobu pana Sowy podobne. Do ideału nie doszłam, ale podobne były więc i tak się cieszę. Dzisiaj krótko i treściwie a pysznie, zupełnie jak kremówka. 



Składniki:
  • gotowe ciasto francuskie
  • 1 kostka masła
  • 2 budynie
  • mleko (tyle ile na 1 budyń)
  •  żelatyna
  • 2 kremówki
  • cukier puder
  • alkohol (ja dałam amaretto)

Ciasto francuskie podpiekam, co jakiś czas przyklepując je by nie urosło zbytnio. 
Każde z osobna wg opakowania. 
Krem 1: robię budyń wg przepisu, gdy ostygnie dodaję masło w kawałkach i miksuje + odrobina alkoholu. Nie przestraszcie się grudek potem się rozmiksuje i powstanie puszysta pyszna masa. 
Krem 2: Kremówkę ubijam z odrobiną cukru pudru i dodaje żelatynę dla usztywnienia. 
Przekładanie: ciasto, krem budyniowy, krem śmietanowy, ciasto, obsypuje cukrem pudrem. 

To już wszystko, Smacznego!





3 komentarze:

  1. Anonimowy12/09/2012

    oj takie pyszne kremówki sa w krakowskim czarodzieju :) najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie o tym samym pomyślałam co Paul :):)
    Takie właśnie przepyszne kremówki można kupić w Krakowie na ulicy Karmelickiej ... takie właśnie z warstwa śmietany na budyniowym kremie...

    OdpowiedzUsuń
  3. :) no Wygląda super! Aż by się chciało pochłonąć monitor! A tak serio to ja kiedyś robiłam kremówkę ( taką niby) z ciasta jak na ptysie :) Też dobra, Twoja to już prawdziwy wypas :)

    OdpowiedzUsuń