Przed wami Moja sałatka do frytek na pyszny piątkowy obiad lub wegetariański specjał a do tego bardzo sycący ;)
Składniki:
- Czerwona cebula 2szt
- Pomidory (średniej wielkości) 5szt
- Pietruszka
- Jajka 4szt
- Rukola 1opak.
- Seler naciowy 3 łodygi
- sos vinegret
Przepis:
Jajka ugotować na twardo, w tym czasie pokroić na cienkie paseczki seler naciowy, pomidory w kostkę lub łódeczki, pietruszkę drobno posiekać (dodaje ona niesamowitego aromatu i smaku naszej sałatce dlatego warto o niej pamiętać), rukole płuczemy i osuszamy na sitku, ale pamiętamy o tym by dodać ją jako ostatnią, ponieważ jak każda sałata, traci swój kształt pod wpływem ciężaru reszty składników i sosu.
Cebule siekamy na talarki i dodajemy do sałatki.
Jajka kroje w kostkę. Mieszam wszystkie składniki, polewam sosem i gotowe :)
Sos winegret:
Ja używam tylko jednego wyjątkowego przepisu z Kwestii Smaku. Bardzo polecam!
• 1 łyżka soku z cytryny• 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju• szczypta soli morskiej• świeżo zmielony czarny pieprz• 1 łyżeczka musztardy (dowolnie)
Do miseczki wlać sok z cytryny, dodać sól. Wymieszać aż sól się rozpuści. Dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli przygotowujemy sos z musztardą, należy ją wymieszać z solą i sokiem z cytryny, następnie wlać olej.
podoba mi się ten przepis i wypróbuje, jakiś zamiennik za seler naciowy, ew. gdzie kupilaś?
OdpowiedzUsuńDzięki :) Nie wiem czym mogłabyś zamienić, ale ja go widziałam w Biedronce, Chacie Polskiej, a sama kupiłam w Carrefour.
Usuń