Witam was dzisiaj bardzo ciepło :)
Dzisiaj kilka słów o Tortilli (czyt. tortiji nie tortilli) - bardzo sycącym daniu pochodzącym z kuchni Hiszpańskiej, o którym wam wczoraj wspominałam. Jest to bardzo zdrowe danie, a poza tym idealnie nadaje się na piątkowe śniadanko, lub wegetariańska przekąskę (obiad).
W Hiszpanii jest to jedno z najbardziej znanych i prostych oraz najczęściej przygotowywanych potraw w ciągu roku. Ten śródziemnomorski kraj najczęściej serwuje go w dwóch postaciach: zwykłej (na którą podam wam przepis pod spodem) lub ze szpinakiem.
Polecam wielbicielom ziemniaków, jako typowa poznanianka <3
PS. I jeszcze jedno - składników używa się tyle aby zmieściły sie na naszej patelni, oraz powinniśmy najlepiej używać takiej do której mało co się przywiera ponieważ łatwo to danie rozczłonkować ;)
Tortilla składniki:
- Jajka - ok. 3 szt (średniej wielkości patelnie)
- ziemniaki (surowe i pokrojone w plastry o grubości 0,5 cm)
- sól i pieprz
- czosnek
- oliwa
- kolejne składniki jak cukinia, szynka, szpinak dodajemy wg własnych upodobań.
(już jutro powinny się pojawić moje zdjęcia, na razie wam pokaże tylko innego autorstwa) |
Przygotowując to danie po pierwsze pamiętamy o przygotowaniu sobie talerza w pobliżu kuchenki, będzie nam potrzebny potem.
Na początek roztrzepujemy jajka w misce z solą i pieprzem. Dodajemy do nich podsmażoną cebulkę i czosnek, oraz ziemniaki w plastrach (tu przychodzi też czas na ew. inne składniki), następnie wszystko wylewamy na lekko rozgrzaną patelnię z sporą ilością oleju.
Teraz na bardzo małym ogniu trzymamy nasza tortille i ćwiczymy cierpliwość.
Musimy bardzo uważać na to by się nam nie przypaliła, co jakiś czas poruszając patelnia tak by brzegi naszej tortilli odrywały się i łatwo by było ją zsunąć na talerz. Tak właśnie w taki sposób zmieniamy stronę smażenia naszego placka. Gdy widzimy ze jest od spodu lekko przyrumieniona, przykładamy talerz do patelni od góry, odwracamy ją, a następnie z powrotem zsuwamy na patelnie i zostawiamy ja na chwilę. Nie umiem określić czasu smażenia. Wszytko zależy od naszej patelni, wielkości ognia i naszej tortilli.
CIEKAWOSTKA: tortille podaje się najczęściej z świeżymi pomidorami, bazylią i grzankami z oliwa z oliwek.
To już wszytko, Smacznego ^^
Cały dzień myślałam o hiszpańskiej tortilli :) Pyszność! Fajne w niej jest to, że Hiszpanie dodają do niej wszystko, różne warzywa i często również mięso lub owoce morza.
OdpowiedzUsuńi zrobiłam się głodna, o wpół do drugiej w nocy.... cóż idę do kuchni:)
OdpowiedzUsuń