Pierwszy z mazurków które chce Wam zaprezentować, może któryś z nich pojawi się też na Waszym stole w przyszłym roku?
Przepis na kruche ciasto wzięłam z książki Lidla i jestem bardzo zadowolona z tej próby :)
Składniki:
- 300 g mąki
- 100 g masła
- 0,5 szkl cukru pudru
- 2 żółtka
Wszystkie składniki szybko zagnieść i odłożyć do lodówki przed wałkowaniem na minimum godzinę. Pieczemy przez ok 15 min w 180 stopniach.
Na wierzch:
- dżem morelowy
- 2 białka jaj
- 100 g cukru
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka soku z cytryny
Upieczone ciasto posmarować cienką warstwą dżemu. Białka ubić na sztywno, a następnie łyżka po łyżce ubijać z cukrem aż do praktycznie całkowicie rozpuszczonego cukru (trochę to trwa, więc uzbroić się w cierpliwość). Na koniec wymieszać szybko z mąką i cytryną. Przełożyć do rękawa i nakładać w dowolny sposób na dżem. Zapiec w 180 stopniach przez kolejne 15 minut. Ja używałam opcji góra dół. Beza wyszła chrupiąca w środku.
A tu mała zapowiedź jutrzejszego mazurka .. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz