CIASTO:
175 g masła
1,5 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki esencji waniliowej
3 roztrzepane jajka
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
1 1/4 szklanki mleka
KREM:
3 żółtka
1 cukier waniliowy
3 płaskie łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
śmietana 30% 500ml
OZDOBA:
gruszki z zaprawy
posypka-gorzkie kakao
CIASTO:Masło, esencja, cukier ucieramy do puszystej masy. Ciągle mieszając dodaję jajka. Następnie dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i kakaem, naprzemiennie z mlekiem.
Wylać ciasto do natłuszczonej formy. Piec w 180 stopniach, ok 45 minut.
Z ciasta po ostygnięciu wykrajamy wgłębienie do którego wlejemy krem. Musimy
pamiętać by spód nie był za cienki bo się rozpadnie pod kremem.
KREM: żółtka mieszam z mąką, odrobiną śmietany, mąką ziemniaczaną i cukrem aż do uzyskania gładkiej masy.
Wlewam do podgrzanej śmietany, energicznie mieszam, gdy robi się zbyt geste można dolewać mleka, wszystko na małym ogniu. Nawet po uzyskaniu dość gęstego budyniu i odłożeniu go z palnika mieszamy co jakiś czas energicznie aż do porządnego wystygnięcia, by krem nabrał puszystości.
(Do mojego kremu opcjonalnie dodałam odrobinę rumu).
RESZTA:
Na koniec, na ciasto z kremem, wykładam gruszki z zaprawy, posypuje to kakaem i Gotowe :)
Teraz nawet nie trzeba go chłodzić w lodówce co jest ogromnym plusem tego ciasta.
A krem, jest niesamowity. ten budyń robiony na śmietanie, mieszany rózgą jest wręcz aksamitny i nie jestem pewna czy jeszcze kiedykolwiek zrobię go w inny sposób bo jest nieprzyzwoicie dobry :D
Torcik przepiękny! I na pewno przepyszny! :)
OdpowiedzUsuń