9 czerwca 2012

Dobry obiad nie jest zły - schab i śliwka.

Do moich sobotnich przyjemności zaliczam gotowanie. Dzisiaj na poprawę humoru, nie słodkie ale obiad. 
Szybkie zakupy, wcale nie wielkie, i składników też nie dużo. Za to dużo przypraw. Mam nadzieje, że kochacie je tak samo jak ja, bo sądzę, że bez nich gotowanie ani rusz. Dziś wg. mojego pomysłu: Schab w przyprawach z ziemniakami. Niby nic nadzwyczajnego, ale bardziej chodzi tu o smak. Do takiego schabu albo surówka, ja w komplecie tym razem z burakami, ale może to być równie dobrze młoda kapusta - idealnie nadająca się na obiad teraz, gdyż jest na nią sezon. Ja często też zamiast ziemniaków, wolę lżejszą wersję tego obiadu - używam ryżu. 

Pomimo mojego uwielbienia dla kuchni Indyjskiej, pomimo dużej ilości przypraw, to danie pasuje bardziej do kuchni polskiej - mam nadzieje ze wam też zasmakuje ;)


Przepis: 
Schab w plastrach (ja miałam 3), zamaczam w marynacie i schładzam w lodówce przynajmniej przez 15 min. Dalej już tylko smażenie z wcześniej, podduszoną cebulą (dałam jedną dużą). Gdy jest już zrumienione, podlewam odrobinę wodą, sos zgęstnieje od cebuli i podaje, gdy mięso jest kruche, czyli po ok 25-30 min. 
Pamiętajcie, że kiedy zależy wam na czasie, a także dobrym smaku do cebuli na patelni oprócz oleju używamy soli i szczypty cukru.

Marynata:
- Olej
- kolendra (1łyżka)
- rozgniecione ziarna ziela angielskiego 
- pieprz ziołowy (przynajmniej duża szczypta) 
- sól (szczypta)
- papryka: słodka (łyżeczka), ostra (pół łyżeczki)
- śliwka suszona ( ok 10 szt. pokrojonych na kawałeczki)
-czosnek: granulowany i świeży (3 ząbki)
- gałka muszkatołowa (1 łyżeczka)
- posiekane pestki dyni
- łyżka octu balsamicznego (dla szybszego skruszenia mięsa).



 A oto końcowy efekt:




Smacznego!

4 komentarze:

  1. o mniam ale narobiłaś mi apetytu na pewno wypróbuje wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli możesz zrób coś wegetariańskiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy7/04/2012

    Fajne zdjęcia i przepisy. Czekam na więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy7/07/2012

    Wygląda pysznie <3

    OdpowiedzUsuń