Do moich sobotnich przyjemności zaliczam gotowanie. Dzisiaj na poprawę humoru, nie słodkie ale obiad.
Szybkie zakupy, wcale nie wielkie, i składników też nie dużo. Za to dużo przypraw. Mam nadzieje, że kochacie je tak samo jak ja, bo sądzę, że bez nich gotowanie ani rusz. Dziś wg. mojego pomysłu: Schab w przyprawach z ziemniakami. Niby nic nadzwyczajnego, ale bardziej chodzi tu o smak. Do takiego schabu albo surówka, ja w komplecie tym razem z burakami, ale może to być równie dobrze młoda kapusta - idealnie nadająca się na obiad teraz, gdyż jest na nią sezon. Ja często też zamiast ziemniaków, wolę lżejszą wersję tego obiadu - używam ryżu.
Pomimo mojego uwielbienia dla kuchni Indyjskiej, pomimo dużej ilości przypraw, to danie pasuje bardziej do kuchni polskiej - mam nadzieje ze wam też zasmakuje ;)
Przepis:
Schab w plastrach (ja miałam 3), zamaczam w marynacie i schładzam w lodówce przynajmniej przez 15 min. Dalej już tylko smażenie z wcześniej, podduszoną cebulą (dałam jedną dużą). Gdy jest już zrumienione, podlewam odrobinę wodą, sos zgęstnieje od cebuli i podaje, gdy mięso jest kruche, czyli po ok 25-30 min.
Pamiętajcie, że kiedy zależy wam na czasie, a także dobrym smaku do cebuli na patelni oprócz oleju używamy soli i szczypty cukru.
Marynata:
- Olej
- kolendra (1łyżka)
- rozgniecione ziarna ziela angielskiego
- pieprz ziołowy (przynajmniej duża szczypta)
- sól (szczypta)
- papryka: słodka (łyżeczka), ostra (pół łyżeczki)
- śliwka suszona ( ok 10 szt. pokrojonych na kawałeczki)
-czosnek: granulowany i świeży (3 ząbki)
- gałka muszkatołowa (1 łyżeczka)
- posiekane pestki dyni
- łyżka octu balsamicznego (dla szybszego skruszenia mięsa).
A oto końcowy efekt:
Smacznego!
o mniam ale narobiłaś mi apetytu na pewno wypróbuje wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńjeśli możesz zrób coś wegetariańskiego ;)
OdpowiedzUsuńFajne zdjęcia i przepisy. Czekam na więcej:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie <3
OdpowiedzUsuń