Jedliście kiedyś sushi? Bo ja zakochałam się w nim od momentu, kiedy pierwszy raz zjadłam gotowy zestaw od Tokyo Sushi razem z moim facetem. Rozmaite połączenia smaków i zniewalający wygląd, to się nazywa prawdziwe uzależnienie. Także, ostrzegam ale i polecam.
A najlepiej smakuje to własnoręcznie robione, kiedy widzisz jak spod nie wprawionych rąk wychodzi to małe cudo,
które wydawało się niemożliwe do zrobienia samemu.. :)
Jako, że robiliśmy to pierwszy raz, zdecydowaliśmy się na gotowy zestaw do przygotowywania sushi. Jest dostępny w większych sklepach (duży zestaw na 70 szt. kosztuje ok 50 zł).
Porcje: 4 os. (ok. 70 szt. sushi)
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Koszt: ok. 100 zł
Składniki zawierające się w zestawie:
- liście nori
- ryż sushi
- ocet ryżowy
- marynowany imbir
- wasabi w proszku
- czarny sezam
- mata bambusowa
- pałeczki do sushi
Proponowane przez nas dodatki:
- łosoś świeży i wędzony
- ogórek świeży
- papryka świeża
- szczypiorek
- majonez
- sos sojowy
Jak przygotować?
Ryż gotujemy w proporcji wody 2:1 przez 15 min, następnie odstawiamy pod pokrywką na kolejne 15 min po których dodajemy 3 łyżki octu ryżowego na szklankę suchego ryżu. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Wasabi mieszamy z wodą, do uzyskania gęstej pasty. W międzyczasie przygotowujemy matę bambusową, na której umieszczamy liść nori.
Zawijamy trzymając matę bambusową i pilnując, żeby składniki nie opuściły swojego pierwotnego miejsca. Za każdym przesunięciem maty dociskamy nori, aby ryż i dodatki były ściśnięte. Po zwinięciu do końca, kroimy otrzymany rulon w kawałki ~2,5 cm.
Podajemy z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Itadakimasu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz