26 kwietnia 2014

Roladki z cukinii

Skoro ostatnio było bardzo słodko, dzisiaj trochę konkretnie. Dawno temu już je przygotowałam, spisałam przepis, ale jakoś nigdy nie miałam dla niego czasu, dzisiaj w końcu mi się udało, zapraszam na  roladki :) Smaczne, ładne.. idealne na wiosenne popołudnie. Smacznego! 

szt. 12  (~ 4 porcji)








Składniki: 
ROLADKI:
  • Cukinia 
  • sól i pieprz
  • paczka ryżu
  • oliwki czarne
  • czerwona papryka
  • kurczak
  • mango 
  • ew. szczypior do ozdoby (po wyjęciu na talerz- owiń nim roladkę i zwiąż gdyby się lekko rozpadały) i ser żółty - poszatkowany

    SOS PIKANTNY: 
    • papryka czerwona i żółta 
    • ocet winny (czerwony)
    • papryka w proszku (słodka i chili) 
    • sos sojowy 
    • pieprz
    • świeża kolendra 
    • 2 łyżki miodu 
    • sól 
    • mała cebula
    Cukinie dokładnie umyj, pokrój w cienkie, pionowe plastry. Następnie dopraw ją solą i można ją albo podgotować lekko na parze jak tym razem ja, albo podsmażyć na patelni grillowej (ale musi to być tylko po 0,5 min na każdą stronę nie więcej!). 

    Ugotuj ryż, oliwki, paprykę, i mango pokrój w małe kawałki. Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż ją razem z kurczakiem pokrojonym w małe kawałki. Kurczaka dopraw (mogą to być wasze ulubione przyprawy, ja polecam: curry, sól i ostrą paprykę). Wymieszaj farsz, cukinie zwiń w ruloniki, poukładaj w naczyniu żaroodpornym i napełnij farszem (tak jak na zdjęciu, albo ciaśniej z większą ilością porcji). 
     Jeżeli wolisz wersję z serem, posyp nim roladki i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok 10 min.
    '






    SOS: 
    Paprykę i cebulę drobno poszatkuj. 
    Wszystkie składniki (oprócz kolendry) podgrzewaj na małym ogniu, aż do miękkości. Następnie zmiksuj je razem z garścią świeżej kolendry. 
    Podawaj do roladek na ciepło. 














    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz