21 kwietnia 2014

Mazurek pomarańczowo-marcepanowy.

Oto jeden z moich świątecznych ideałów. Sama się nie spodziewałam, a jednak ten przepis jak się okazało, to strzał w dziesiątkę. 
Jest idealnie wyważony, nie za słodki, lekko kwaskowy i mój ukochany smak marcepanu rozpływającego się w ustach. No i płaski, czyli tak jak w tradycji powiedziano. Życzę wszystkim smacznego z okazji Świąt Wielkanocy! :D











Składniki: 
  1. ciasto kruche :

  • 400 g mąki pszennej 
  • 50 g krupczatki
  • 50 g cukru pudru 
  • kostka (250g) masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany gęstej
Masło posiekać w mące, dodać resztę składników i szybko zagnieść. W razie zbyt sypkiego ciasta dodać jeszcze śmietany. Zostawić w lodówce na conajmniej poł godziny. Następnie rozwałkować, wyłożyć na blaszkę, zostawić trochę ciasta na brzegi. Wyklejoną formę wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec do zrumienienia ok 17 min. 

      2. Na wierzch: 
  • roztopiona na parze czekolada gorzka 
  • słoik konfitury z pomarańczy 
  • Masa marcepanowa (200 g) rozwałkowana - najlepiej wałkować na cukrze pudrze na ok 2 mm placek. 
Upieczony i ostudzony spód posmarować jak narówniejszą warstwą dżemu, następnie przykryć marcepanem, a potem polać na wpół, taką gęstniejącą czekoladę, rozsmarować ją jak najcieniej żeby nie "zabiła" reszty smaków mazurka. Przechowywać w chłodnym miejscu. 









Smacznego ! :)


                                                                   Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz