21 kwietnia 2013

Mini torcik - budyniowo gruszkowy.


To ciasto, było przygotowywane w niezbyt sprzyjających warunkach, o północy. A jednak, wyszło. Życzę więc tak samo wam żeby było tak niespodziewanie pyszne jak dla mnie :) Ciasto czekoladowe, budyń jak nie budyń, a pyszny krem waniliowy i gruszki.




CIASTO: 

175 g masła
1,5 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki esencji waniliowej
3 roztrzepane jajka
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
1 1/4 szklanki mleka


KREM:
3 żółtka
1 cukier waniliowy
3 płaskie łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
 śmietana 30% 500ml

OZDOBA:
gruszki z zaprawy
posypka-gorzkie kakao



CIASTO:Masło, esencja, cukier ucieramy do puszystej masy. Ciągle mieszając dodaję jajka. Następnie dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i kakaem, naprzemiennie z mlekiem. 
Wylać ciasto do natłuszczonej formy. Piec w 180 stopniach, ok 45 minut. 

Z ciasta po ostygnięciu wykrajamy wgłębienie do którego wlejemy krem. Musimy 

pamiętać by spód nie był za cienki bo się rozpadnie pod kremem.


KREM: żółtka mieszam z mąką, odrobiną śmietany, mąką ziemniaczaną i cukrem aż do uzyskania gładkiej masy. 
Wlewam do podgrzanej śmietany, energicznie mieszam, gdy robi się zbyt geste można dolewać mleka, wszystko na małym ogniu. Nawet po uzyskaniu dość gęstego budyniu i odłożeniu go z palnika mieszamy co jakiś czas energicznie aż do porządnego wystygnięcia, by krem nabrał puszystości. 
(Do mojego kremu opcjonalnie dodałam odrobinę rumu). 

RESZTA: 
Na koniec, na ciasto z kremem, wykładam gruszki z zaprawy, posypuje to kakaem i Gotowe :)





Teraz nawet nie trzeba go chłodzić w lodówce co jest ogromnym plusem tego ciasta. 
A krem, jest niesamowity. ten budyń robiony na śmietanie, mieszany rózgą jest wręcz aksamitny i nie jestem pewna czy jeszcze kiedykolwiek zrobię go w inny sposób bo jest nieprzyzwoicie dobry :D






1 komentarz: