19 kwietnia 2013

Ciasteczka Dżemorki-francuskie.

Jeżeli nigdy nie próbowaliście najszybszych ciastek na świecie, to najwyższy czas na to. No jedynie, że ktoś się odchudza, bo mimo że ciasto francuskie wydaje się najbardziej lekkim jakie kiedykolwiek widziano, wcale niestety tak nie jest. Ale co to jest tylko 16 małych drobnych ciasteczek, które tak niesamowicie pachną? Nic, w porównaniu z np bezą więc drogie panie polecam mimo wszystko te trój składnikowe ciasteczka :)










Składniki 16 ciastek:
-Ciasto francuskie (1 op)
-marmolada
-cukier puder

Ciasto francuskie kroje na paski i potem w poprzek ( u mnie 3 pion, 4 poz.)
Nakładam na jednej połowie łyżeczkę dżemu i sklejam widelczykiem. Tak każdą porcje. Wg wersji light smaruje ewentualnie ciastka wodą, lub mlekiem. 
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, wyjmuje kiedy lekko zbrązowieją i od razu posypuje cukrem pudrem tak żeby wierzchnia warstwa utworzyła z cukru lekko chrupiącą skórkę. 

Gotowe ! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz