Robiłam je już chyba w milionach odsłon, były proste ciasta posypane cukrem pudrem, babeczki, babki.
Uwaga nie zdziwcie się sposobem łączenia składników no i ich samych .. nie bójcie się przede wszystkim octu:) A do tego jego zaletą są proste składniki, nie używamy też jajek.
Smacznego.
Najśmieszniejsze zdjęcie z mojej kolekcji - a na dodatek ciekawostka: To ciasto robiłam podwójnie jednego dnia i za każdym razem wyglądało w taki właśnie sposób ;) |
Moje ciasto czekoladowe, z czekoladowym kremem, o którym powiem wam więcej jak tylko znajdę troszkę czasu i czekoladową posypką.. |
Przepis:
- 3 filiżanki mąki pszennej
- 2 filiżanki cukru*
- 1/2 filiżanki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 2 filiżanki gorącej wody
- 3/4 filiżanki oleju
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (granulek)
- aromat waniliowy
Do środka lub na wierzch: cukier, bakalie, polecam owoce z kompotu, lub śliwki :)
W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej połączyć wodę, kawę, olej, ocet i aromat waniliowy. Połączyć oba rodzaje składników. Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia**, na wierzchu rozłożyć owoce, posypać grubym cukrem. Piec ok. 40 minut (lub nieco dłużej, aż patyczek włożony do ciasta będzie czysty) w 180 st. C.
Silikonowa forma - zdecydowanie genialny sposób na dobre ciasto, a do tego dobrze wyrośnięte <3 |
Przepis znalazłam http://kulinarnespotkania.blogspot.com/, ja go często modyfikowałam, ale ten podstawowy jest genialny sam w sobie.
super! zawsze boje się o ciasto gdzie w przepisie jest soda lub ocet ale jesteś żywym dowodem na to że ciasta wychodzą!
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto bo robi się je super szybko <3
OdpowiedzUsuń