27 lipca 2012

Tortilla de patatas.

Witam was dzisiaj bardzo ciepło :) 

Mi właśnie minął bardzo dobrze dzień i mam nadzieje ze wasz też tak wyglądał, a nawet jeżeli nie to poprawi wam się jak przeczytacie mojego posta :D


Dzisiaj kilka słów o Tortilli (czyt. tortiji nie tortilli) - bardzo sycącym daniu pochodzącym z kuchni Hiszpańskiej, o którym wam wczoraj wspominałam. Jest to bardzo zdrowe danie, a poza tym idealnie nadaje się na piątkowe śniadanko, lub wegetariańska przekąskę (obiad). 
W Hiszpanii jest to jedno z najbardziej znanych i prostych oraz najczęściej przygotowywanych potraw w ciągu roku. Ten śródziemnomorski kraj najczęściej serwuje go w dwóch postaciach: zwykłej (na którą podam wam przepis pod spodem) lub ze szpinakiem.
Polecam wielbicielom ziemniaków, jako typowa poznanianka <3

PS. I jeszcze jedno - składników używa się tyle aby zmieściły sie na naszej patelni, oraz powinniśmy najlepiej używać takiej do której mało co się przywiera ponieważ łatwo to danie rozczłonkować ;)

Tortilla składniki:
  • Jajka - ok. 3 szt (średniej wielkości patelnie) 
  • ziemniaki (surowe i pokrojone w plastry o grubości 0,5 cm)
  • sól i pieprz
  • czosnek
  • oliwa
  • kolejne składniki jak cukinia, szynka, szpinak dodajemy wg własnych upodobań.


(już jutro powinny się pojawić moje zdjęcia, na razie wam pokaże tylko innego autorstwa)

Przygotowując to danie po pierwsze pamiętamy o przygotowaniu sobie talerza w pobliżu kuchenki, będzie nam potrzebny potem. 
Na początek roztrzepujemy jajka w misce z solą i pieprzem. Dodajemy do nich podsmażoną cebulkę i czosnek, oraz ziemniaki w plastrach (tu przychodzi też czas na ew. inne składniki), następnie wszystko wylewamy na lekko rozgrzaną patelnię z sporą ilością oleju. 

Teraz na bardzo małym ogniu trzymamy nasza tortille i ćwiczymy cierpliwość. 
Musimy bardzo uważać na to by się nam nie przypaliła, co jakiś czas poruszając patelnia tak by brzegi naszej tortilli odrywały się i łatwo by było ją zsunąć na talerz. Tak właśnie w taki sposób zmieniamy stronę smażenia naszego placka. Gdy widzimy ze jest od spodu lekko przyrumieniona, przykładamy talerz do patelni od góry, odwracamy ją, a następnie z powrotem zsuwamy na patelnie i zostawiamy ja na chwilę. Nie umiem określić czasu smażenia. Wszytko zależy od naszej patelni, wielkości ognia i naszej tortilli. 

CIEKAWOSTKA: tortille podaje się najczęściej z świeżymi pomidorami, bazylią i grzankami z oliwa z oliwek. 

To już wszytko, Smacznego ^^




2 komentarze:

  1. Cały dzień myślałam o hiszpańskiej tortilli :) Pyszność! Fajne w niej jest to, że Hiszpanie dodają do niej wszystko, różne warzywa i często również mięso lub owoce morza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy7/27/2012

    i zrobiłam się głodna, o wpół do drugiej w nocy.... cóż idę do kuchni:)

    OdpowiedzUsuń